Plaatgrafcultuur

Plaatgrafcultuur
plaatgraf uit het district Chorin van Boerjatië, nu in het Etnografisch museum van de volkeren van Transbaikal, Oelan-Oede
Regio Mongolië
Periode late bronstijd - vroege ijzertijd
Datering 1.300 tot 300 v.Chr.
Voorgaande cultuur Glazkovocultuur
Volgende cultuur Xiongnu
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Plaatgrafcultuur (Engels: Slab Grave Culture, Russisch: Культура плиточных могил, Koeltoera plitotsjnych mogil) is een archeologische cultuur van Mongolië uit de late bronstijd en de vroege ijzertijd (rond 1.300 tot 300 v.Chr.).

De naam van de cultuur is afgeleid van de kenmerkende graven met rechthoekige omheiningen van verticaal geplaatste platen gneis of graniet. Gevonden werden nederzettingen, begraafplaatsen, cultplaatsen, rotstekeningen, hertenstenen enz.

De Plaatgrafcultuur was de meest oostelijke van de grote steppeculturen van Zuid-Siberië. Aangenomen kan worden dat de economische structuur niet veel verschilde van de levensstijl van nomadische Mongolen.

Het centrum van de verspreiding was Mongolië, Zuid-Siberië en Binnen-Mongolië. Monumenten zijn te vinden in Mongolië, ten zuiden van het Baikalmeer en in Transbaikal van het Sajan-gebergte tot Mantsjoerije, het Kleine Hinggangebergte, het Weichan-plateau en het noordwesten van China (Xinjiang).


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search